PROTECCIÓ CIUTADANA
Friday, October 13, 2017

Balanç del primer any del Grup d’Atenció als Maltractaments de la Policia Local

Dos policies s'incorporen en exclusiva als 13 agents del Grup d'Atenció als Maltractaments (GAMA)

A dia de hui, 1.249 dones tenen una ordre d'allunyament o de protecció a la ciutat de València. D'estes, 564 han sigut ateses pel Grup d'Atenció als Maltractaments (GAMA) de la Policia Local de València, que es va posar en marxa fa un any per la Regidoria de Protecció Ciutadana. Un grup al qual ara, després de la reorganització de la Policia Local, s'afigen dos agents més que treballaran en exclusiva al costat dels 13 agents, tres oficials i una inspectora de GAMA i que, incloent tots els agents que col·laboren amb este grup, implicarà un total de 44 policies.

En el balanç anual des de la creació d’este grup especialitzat en violència de gènere -que compartix labor amb l’UFAM (Unitats de Família i Dona) del Cos Nacional de Policia-, la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha estimat que a la fi de 2017 es pot arribar a les 800 dones ateses per GAMA, mentre que en 2016 la xifra de dones ateses va ser de 508. Açò es deu, tal com ha indicat Menguzzato, al fet que cada vegada hi ha més denúncies gràcies a l'augment d'eines de detecció i a la millora dels protocols d'actuació.

L'exclusivitat de GAMA en la violència de gènere, des d'octubre de 2016, “ha suposat una major atenció personalitzada a les dones en l'assessorament jurídic, judicial o policial; un major nombre de visites o de telefonades de seguiment; més acompanyaments en els jutjats i més treball amb els agressors”, ha destacat la regidora. Pel que fa a les xifres, fins a finals de 2017 s'han fet 112 diligències per presumptes fets delictius, mentre que el 2016 en van ser 44; i enguany ja s'han realitzat 412 acompanyaments a judici, respecte als 280 de 2016.

A més, la labor pedagògica de GAMA també resulta important donat el desconeixement per part de l'agressor del que suposa el trencament de l'orde d'allunyament, ja que, com ha recordat Menguzzato, el contacte a través de xarxes socials o de missatges amb la víctima també està prohibit. Fins a setembre de 2017, este grup d'agents ha efectuat 415 entrevistes a agressors, de caràcter voluntari, per a informar-los sobre les seues obligacions; mentre que en 2016 es van realitzar 75 entrevistes. Açò també permet augmentar el contacte directe de les unitats de districte amb els agressors.

“Ara tenim la capacitat de protegir més dones, perquè ens avancem als esdeveniments i no ens esperem a la resolució judicial, ja que les dones necessiten este assessorament molt abans; a més, cada dona té un agent de protecció de referència, ja siga de GAMA o d’UFAM”, ha exposat Menguzzato. “L'atenció és més àmplia, més interdisciplinària, i açò permet agilitzar i acompanyar les dones en tot el procés. Les dones senten que no estan soles i estan més segures per a no retirar les denúncies”.Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE