Monday, November 16, 2020

CLIMATHON VLC 2020 DEMOSTRA COM MILLORAR LA CIUTAT A TRAVÉS DE LA CO-CREACIÓ I EL TALENT LOCAL

Els i les participants han buscat solucions col·lectives a 4 reptes relacionats amb la sostenibilitat, el transport, la seguretat i el turisme

Climathon VLC 2020, el hackathon en línia organitzat el passat cap de setmana per l'Ajuntament de València, amb la Diputació de València i la Conselleria de Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, ha demostrat com millorar la ciutat a través de la co-creació i el talent local.

La responsable de l'Àrea de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé, ha destacat que “amb la celebració d'este esdeveniment hem deixat patent que a València creiem en la co-creació i la col·laboració ciutadana i donem visibilitat al talent de la nostra ciutat lligat a la innovació i als processos tecnològics. Gràcies a este hackathon hem augmentat la consciència climàtica i hem repensat de manera col·laborativa la València en la qual volem viure com a ciutadans i ciutadanes”.

D'esta manera, el projecte premiat ha sigut ‘ECOlumpiarAR València’, que ha sigut la solució innovadora amb més acceptació de totes les presentades pels i les 40 participants per a resoldre alguns dels problemes mediambientals i climàtics existents en l'àrea metropolitana de València i la província de València.

‘ECOlumpiAR València’ és una solució tecnològica respectuosa amb el medi ambient, que naix per a solucionar un problema relacionat amb la massificació d'espais verds, que genera una deterioració mediambiental, sobretot per l'augment de visites a espais a l'aire lliure per la situació generada per la crisi de la COVID 19.

Esta solució preveu disminuir i dissoldre eixa massa de persones que s'amuntega en espais oberts, recopilant informació en temps real per a obtindre dades que ajuden a diluir el gran nombre de persones que concorren en un mateix espai. D'esta manera, es desenvoluparà una APP, que, a través de la «gamificació» i la realitat augmentada, recollirà un recorregut lúdic per diversos punts -en este cas, gronxadors- ajudant a controlar els fluxos de visitants en estos.

Els gronxadors estaran dissenyats per artistes, així com per diferents escoles i organitzacions, amb l'objectiu d'implicar la major part de la societat, perquè se senten partícips i puguen cuidar el projecte. Un projecte en el qual la co-creació i la col·laboració són fonamentals.

Esta solució es dirigeix a tres públics específics que interactuarien amb l'espai a través de processos de «gamificació»: famílies, grups d'amics i amigues i esportistes. En el primer cas, en cada grunxador trobarien un codi QR que els projectaria un animal amb realitat augmentada; en el cas dels grups d'amics i amigues es dirigiria a través del codi QR a filtres «instagrameables» per a cada ubicació i en el cas dels i les esportistes els QR servirien per a completar nivells fins a aconseguir un podi.

Amb tot, durant la nit del dissabte els 8 equips van presentar les solucions als reptes plantejats en este hackathon virtual. Per al repte 'Reduir la sensació tèrmica en les places urbanes' els dos equips encarregats de resoldre'l van plantejar solucions com el revestiment de parts dels edificis o la recreació d'entorns naturals mitjançant passarel·les a diferents altures.

Per part seua, per al repte 'Turisme en espais naturals' els equips encarregats van presentar solucions com la redistribució de les masses a través d'una APP (solució vencedora) i un programa d'ecopunts obtinguts després de comportaments adequats.

Quant al repte de 'Millorar la seguretat sanitària del vagó de metre', es van proposar solucions com la bonificació per a les persones que utilitzen el metre en hores poc concorregudes o la col·locació de seients recurribles amb tecnologia 'surfacewise'.

Finalment, per al repte 'Reducció de microplàstics en l'aigua' els dos equips encarregats del repte van presentar proposades com l'aplicació de filtres reutilitzables i la construcció de jardins penjants compostos per micro algues.

CLIMATHON DE CLIMATE-KIC

Climathon VLC 2020 forma part de l'esdeveniment global Climathon que desenvolupa Climate-KIC, la trobada de referència del sector a nivell mundial en el qual han participat 4.500 persones de 100 ciutats de tot el món i en el qual s'han generat centenars d'idees per a millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes europeus. I enguany, amb el Climathon VLC 2020 València cobra major protagonisme internacional en consolidar-se la seua participació amb una nova edició.

Climathon és un programa de EIT Climate-KIC (és l'agència d'innovació climàtica de la UE), centrat en les ciutats per a l'acció i interacció per la seua sostenibilitat, una oportunitat perquè les ciutats i els ciutadans creuen conjuntament idees locals sobre els problemes climàtics comuns. El nucli de l'esdeveniment d'este programa és un ideathon impulsat pels organitzadors locals; les persones que coneixen les seues ciutats i els desafiaments climàtics són els millors.Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE