Thursday, January 14, 2016

EL TSJCV TOMBA L'ESPOLI DE LA TABAQUERA PERPETRAT PEL PP

L'Ajuntament no recorrerà la sentència

El Tribunal Superior de Justícia de València ha anul·lat l'operació que va permetre els enderrocaments de l’antiga Fàbrica de Tabac per haver “violat les normes de protecció” tal i com havíem denunciat els socialistes.

Vicent Sarrià, ha anunciat que l’Ajuntament acatarà la decisió del Tribunal Superior de Justícia de València que anul·la la modificació del planejament que va permetre l'enderrocament de dos de les naus laterals de l'edifici de l'antiga Fàbrica de Tabac, i anul·la també el subsegüent conveni que va possibilitar la permuta de béns municipals amb clar perjudici per a les arques públiques.

Sarrià, ha qualificat el text judicial de “contundent, clarificador, i que entra en el fons de la qüestió”, i ha explicat que “ve, desgraciadament, a confirmar el que vam qualificar en el seu moment de ‘pelotazo urbanístic’, de greu atemptat patrimonial a un bé protegit de la ciutat, concretament l'edifici de l’antiga Fàbrica de Tabac, i de fosca operació urbanística”.

El regidor ha recordat que es tracta d'una operació que es va saldar “amb la mutilació d'un bé protegit”. De fet, València va ser l'única ciutat on hi havia un edifici d'estes característiques, que en el seu moment tenia la qualificació d'edifici industrial, en què s'ha donat esta situació. La resta d'immobles de l'antiga Fàbrica de Tabac van ser protegits íntegrament en altres ciutats, i dedicats a edificis públics.

“Però ací”, ha recordat Sarrià, “es va optar, després d'una compra per part del Grup Guadalmedina-Altadis de l'edifici, per requalificar una part del sòl i enderrocar-lo, malgrat que se sabia que constava d'elements que gaudien de protecció patrimonial”. “Se li va atorgar una major edificabilitat”, ha continuat, “i es va signar un conveni urbanístic pel qual es donava l'edifici municipal de la plaça d'Amèrica a un cost tres vegades inferior al que era en aquells moments el seu valor de mercat”. De fet, el regidor ha recordat que en aquelles mateixes dates, la Generalitat va subhastar els edificis dels jutjats “per tres vegades més el valor del metre quadrat en què es va taxar en eixe moment l'edifici municipal de la plaça d'Amèrica”.

UNA “GARROTADA” EN TOTA REGLA A l'ANTERIOR GOVERN DEL PP

La sentència dóna la raó als recurrents: anul·la la modificació del planejament i anul·la el conveni que va possibilitar la permuta. En paraules de Sarrià: “És una garrotada en tota regla a la política urbanística de l'anterior govern municipal: una garrotada a l'anterior alcaldessa, Rita Barberá, qui es va implicar personalment en este procés, i a l'anterior vicealcalde, Alfonso Grau”.

La sentència del TSJ recolza el recurs presentat en el seu moment per la plataforma Salvem Tabacalera a una anterior sentència desestimatòria de la denúncia presentada contra l'Ajuntament, la Generalitat Valenciana i la promotora Guadalmedina per la requalificació d'ús i el posterior conveni que va possibilitar enderrocar dos de les naus laterals de l’antiga Fàbrica de Tabac i la permuta per l'antic edifici municipal de la plaça d'Amèrica. Cal recordar que el recurs es va produir després d'una sentència favorable a l'Ajuntament en aquell moment, que va recórrer Salvem Tabacalera, i que el Suprem va obligar a reconsiderar perquè no s'havia entrat en el fons de la qüestió.

“Esta sentència sí entra en el fons de la qüestió”, ha afirmat Sarrià, “i ve, desgraciadament, a confirmar les sospites i la denúncia que en el seu moment va fer l'oposició, i concretament el Grup Municipal Socialista” (en aquells moments, ni Compromís ni València en Comú tenien representació al consistori).

LES CONSEQÜENCIES DE LA SENTÈNCIA DEL TSJ

La sentència té una conseqüència òbvia, ha explicat el regidor de Desenvolupament Urbà, i és que s'anul·la el planejament. Per açò, ha anunciat que, quan estiga aclarida tota la informació, s'iniciarà el procés de revisió del planejament per a donar compliment a la sentència.


Vicent Sarrià ha assegurat que de la sentència es deriva una sèrie de responsabilitats polítiques, i ha manifestat que “els que en el seu moment van prendre esta decisió lesiva, tant per al patrimoni protegit de la ciutat com per a les arques municipals, haurien d'explicar, o almenys demanar disculpes i assumir la responsabilitat política, per una decisió que hui els tribunals han vingut a confirmar que es va fer incorrectament”. El regidor ha assegurat que esta decisió “constituïx,a més, una mostra d'una forma de fer urbanisme, en l'etapa de govern del Partit Popular, dominada per l'obscurantisme i per les males pràctiques; però que, a poc a poc, es va confirmant en sentències com esta”.Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE