PROTECCIÓN CIUDADANA
Monday, March 7, 2016

LA POLICIA LOCAL ESTUDIA 846 PERFILS PER A PREVINDRE I INTERVINDRE EN CASOS DE VIOLÈNCIA DE GÉNERE

Es convoquen els primers premis de periodisme de la Policia Local

Sandra Gómez explica que l'increment de denúncies d'adolescents motiva la posada en marxa de xarrades sobre relacions afectives en els centres educatius

El 8% de les víctimes de violència de gènere registrades durant l'últim any a València té entre 16 i 20 anys. Esta dada, extrapolada de la memòria realitzada pel Grup GAMA de la Policia Local, “evidencia les desigualtats que es produïxen moltes vegades en les primeres relacions, i explica una de les actuals línies de treball d'este grup d'actuació contra els maltractaments que augmentarà la seua presència en els centres educatius per a impartir xarrades sobre la igualtat, el respecte i les relacions afectives”.

La regidora delegada de Protecció Ciutadana, Sandra Gómez, ha presentat hui esta memòria “que conté informació molt útil per a desmitificar falses creences i aporta una visió més aproximada d'un fenomen tan complex com és la violència de gènere”. Després d'explicar la importància d'este estudi “que permetrà desenvolupar millors campanyes de sensibilització i intervenció”, la regidora ha instat la societat “perquè s'implique per a lluitar contra este problema i ha anunciat que, en esta línia, la primera edició dels premis de Periodisme convocats per la Policia Local de València “reconeixerà qui aborde en els seu treball la violència de gènere i contribuïsca a sensibilitzar, conscienciar i informar sobre esta situació”.

En la seua intervenció, la regidora ha destacat que durant l'últim any, a València, han entrat en vigor un total de 1194 ordes de protecció, 953 de les quals motivades per casos de violència de gènere, i que l'informe analitza 846 perfils criminològics que s'han pogut completar comparant dades recopilades de víctimes i agressors amb dades objectives de tots dos.

Segons este estudi el percentatge més alt de víctimes es troba entre les dones que tenen entre 31 i 40 anys amb un 34% del total, li seguix la franja d'edat de 21 a 30 anys amb un 24%, seguida de prop per la franja entre 41 i 50 anys amb un 23%. “És precisament en esta última franja on el grup GAMA observa una eixida més problemàtica de la violència, una violència que ha estat oculta moltes vegades per la por, les càrregues familiars o la llarga relació amb l'agressor”, ha explicat Sandra Gómez.

Quant a les edats dels agressors, ocorre el mateix que amb les dones víctimes, en primer lloc se situen els agressors amb edats compreses entre els 31 i els 40 anys amb un 39%, li segueix la franja d'homes entre 41 i 50 anys amb un 25 % del total, i en tercer lloc els homes de 21 a 30 anys amb un 20%.

Una altra dada que, en paraules de la regidora “necessita una reflexió”, és la dependència econòmica que tenen moltes de les víctimes. Segons l'estudi hui presentat, la majoria de les víctimes no treballa i no rep cap subsidi, i la major part dels agressors tampoc no treballa, el 46%, encara que cada any augmenta la xifra d'agressors que té ocupació (del 27%, el 2013, al 34%, el 2015).

Respecte al parentiu, la majoria de víctimes ateses per la Policia Local de València, el 58%, tenen una relació de parella o cònjuge i conviuen amb el seu agressor. “Una dada que confirmen que la violència de gènere té major incidència en l'àmbit domèstic, en relacions de desiguals que, amb el temps, minven la independència i la capacitat de la dona per a trencar eixa situació”, ha manifestat la regidora.

Després de donar compte d'este estudi, que també analitza, entre altres aspectes, els antecedents i càrregues familiars, el lloc en el qual es produïx l'agressió, la nacionalitat de les víctimes i els agressors, la regidora ha explicat que la gran majoria d'ordes de protecció gestionades des del grup GAMA pertanyien a dones que van denunciar per primera vegada, tot i no ser la primera vegada que patien els maltractaments. En concret, esta xifra és de 461 dones, davant les 218 dones que han denunciat el seu agressor la primera vegada que han patit maltractaments durant l'últim any.

PREMIS PERIODÍSTICS

Amb la finalitat de pal·liar estos casos, de sensibilitzar, conscienciar i informar la ciutadania sobre la importància de denunciar, i d'actuar davant qualsevol cas de violència, la Policia Local ha convocat la seua primera edició de premis periodístics sobre este tema.

Podran optar a estos premis tots els treballs presentats abans del 15 d'abril de 2016 i publicats o emesos en els diferents mitjans de comunicació de la ciutat de València durant l'any 2015, fins a l'1 de març de 2016.

El jurat d'estos premis estarà format per Eduardo Bonet, José María Villora, Herminia Royo, José Antonio Burriel, Marta Guerrero i Susana Gisbert.Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE