PROTECCIÓ CIUTADANA
Friday, June 23, 2017

La reorganització de la Policia Local dota els carrers amb 89 agents més de dia i 40 més a les nits

Es crea una unitat especialitzada en Convivència, UCOS, que treballarà a les nits i que està dotada amb 118 agents

La reorganització de la Policia Local de València permetrà disposar d'un nombre major d'agents en els carrers, amb una labor dirigida a transformar la realitat per a millorar la convivència i la seguretat de la ciutadania. La regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha donat a conéixer hui els detalls d'esta reorganització del cos local de seguretat, que suposa una racionalització dels recursos per a adaptar-los a les necessitats dels veïns i les veïnes.

“Millors resultats amb pràcticament els mateixos mitjans”. Este és l'objectiu de l'acció mampresa en el si de la Policia Local, que patix la minva d'agents per la falta de nous ingressos en els últims 11 anys, tal com ha lamentat Menguzzato. A pesar que este mateix any està prevista la incorporació de 33 nous funcionaris del cos, “és una millora, però no és prou per a les necessitats reals”.

Menguzzato ha donat a conéixer amb detall la nova estructura policial, que s'ha realitzat amb la mirada posada en la nova Ordenança de convivència, que s'està elaborant i que s'espera que estiga aprovada a fi d'any; i des de l'experiència de la mateixa Policia, que identifica els problemes de convivència com els principals en la ciutat de València.

Per això, la nova organització inclourà una nova unitat especialitzada: la Unitat de Convivència i Seguretat, UCOS, centrada específicament en labors de mediació, actuació directa en els conflictes, patrulla nocturna... I, així mateix, es redissenyen els àmbits d'acció de les unitats de districte, que incorporen una nova unitat: l'Octava.

En conjunt, la remodelació suposa que el nombre d'agents en els carrers durant el dia passarà de 277 a 366, i de 78 a 98 a les nits, i a més, es crea una nova Divisió de Seguretat Vial. El nou esquema implica la desaparició del GOES i la creació de la nova Unitat de Convivència i Seguretat, UCOS, dotada amb 118 persones específicament en l'entorn de la nit.

Així mateix, es reforça la Unitat de Protecció Mediambiental que, entre altres funcions, patrullarà amb bibicleta pels espais verds. Esta unitat especialitzada s’afig a les dos que ja existien: el Grup Gamma (especialitzat en els casos violència contra les dones) i el Grup X4 (que presta atenció a les persones sense sostre).

DEPENDÈNCIES EN EL PERELLONET DURANT LA TEMPORADA ESTIVAL

Per unitats, Ciutat Vella ampliarà les seues competències al barri del Remei que fins ara era de la Unitat de Russafa. Amb la remodelació, passarà de disposar de 167 agents en patrulles (en els carrers) a 176.

Russafa incrementa els seus agents en dos: de 116 a 188 en 60 patrulles (abans n’eren 49). Es tracta de la unitat més àmplia (inclou els Pobles del Sud) i, presenta la novetat que es preveu desplaçar patrulles al Perellonet durant la temporada estival per a atendre l'increment de població en eixos mesos. Cal tindre en compte, ha explicat la regidora, que el nombre d'habitants en estes zones creix en 20.000 durant l'estiu, per la qual cosa un espai de l'Alcaldia del Perellonet s'habilitarà com a dependències policials.

La Unitat Patraix és una de les que menys variacions experimenta, encara que incrementarà les seues patrulles en el carrer de 53 a 54. Mentres que Abastos que, tal com ha assegurat Menguzzato, era una de les més infradotades, passarà de 105 a 118 agents i de 48 a 54 patrulles. Les seues fronteres es mantenen també.

La Quinta Unitat, Trànsits, s'ha transformat prou a l'incorporar els barris dels Orriols i Marxalenes al seu àmbit. Disposarà de 119 agents i 59 patrulles (tenia 118 agents en 51 patrulles). Mentres que la Unitat d'Exposició, que ja incloïa els Pobles del Nord, afig al seu àmbit tota la zona d'Universitats (Politècnic i Tarongers); esta unitat passarà de 160 a 165 agents i de 48 a 60 patrulles.

Quant a la Sèptima, el Marítim, es vorà reforçada amb 127 agents i 60 patrulles (abans 125 agents i 55 patrulles), i centrarà els seus esforços en la millora de les condicions en el Cabanyal. Al setembre, es preveu dotar amb noves dependències la Zona Zero del Cabanyal: la instal·lació que en estos moments es troba en el passeig Marítim i que es traslladarà quan finalitze l'estiu.

FER DEL CABANYAL UN BARRI DE CONVIVÈNCIA

Finalment, es crea una nova Unitat, Campanar, l'octava, que assumirà els àmbits de Campanar, Benimàmet, la zona de Fira València i l'antic llit del Túria, i la qual ha sigut dotada amb 128 agents i 54 patrulles. Precisament, este mateix matí, l'alcalde, Joan Ribó, ha respost als periodistes sobre les previsions per al barri del Cabanyal. “El govern municipal té les seues competències i la seua tasca; i per a això s'ha efectuat una reoganització de la Policia Local, que premetrà treballar precisament en els temes de convivència; a més està el trasllat de les dependències a la Zona Zero del barri; i a més els tancaments de les ferralleries. “I tot això per a aconseguir l'objectiu fonamental de fer del Cabanyal un barri de convivència, on es complisquen les ordenances”.

En este mateix sentit s'ha manifestat la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, qui ha subratllat que es “traurà els i les agents jóvens als carrers, ja que molts estaven fins ara en tasques d'administració”. La regidora ha explicat que reorganització de la Policia Local, impulsada des de la regidoria en coordinació amb l'intendent general en cap, José Serrano, i els comandaments policials, han tingut molt en compte les aportacions i propostes dels representants sindicals. De fet, per primera vegada es preveu realitzar un concurs de trasllats, de manera que siguen els mateixos policies els qui puguen sol·licitar el lloc o la funció que desitgen exercir.

“Calia una reflexió profunda sobre l'organització i l'esquema operatiu de la Policia Local, per a guanyar en efectivitat i fer front als problemes i a les circumstàncies actuals”, ha assegurat Menguzzato. La reorganització ha passat per descentralitzar les actuacions, reassignar els agents i millorar la motivació del personal i les dotacions. Es preveu que el nou esquema puga començar a funcionar la tardor vinent.Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE