Wednesday, November 18, 2020

L'AJUNTAMENT FOMENTA QUE EL BON ÚS DE LA XARXA DE SANEJAMENT PROTEGEIX EL MEDI AMBIENT

El Cicle Integral de l'Aigua i Acciona inicien una campanya en xarxes per a donar a conéixer la xarxa de clavegueram de València, amb més de 1.000 anys d'històriaL'Ajuntament de València, a través de la Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua, i Acciona inicia hui una campanya de sensibilització ciutadana per a posar en valor la xarxa de sanejament de la ciutat de València, amb més de 1.000 anys d'història, i la seua dignificació com a servei essencial bàsic per al funcionament de les ciutats i la qualitat de vida de les persones, segons ha explicat la responsable de l'àrea, Elisa Valía.

En el marc del Dia Mundial del Sanejament que se celebra demà 19 de novembre i amb el títol “Ací baix hi ha molt més del que veus”, la campanya pretén conscienciar a les veïnes i veïns sobre els esforços municipals per a mantindre en bon estat la xarxa de clavegueram de València i alertar sobre els perjudicis econòmics i ambientals que generen un mal ús d'aquest bé essencial per part de la ciutadania, tant en les llars com en l'espai públic.

En la presentació de la campanya, Valía ha apuntat que “la xarxa de sanejament és una gran desconeguda per a la majoria de la població per estar sota els nostres peus i no ser visible en el dia a dia, però en canvi la seua funció és bàsica per a garantir la qualitat de vida de les persones i el funcionament de la ciutat”.

Per a Valía, “aquest fet es va poder comprovar molt gràficament en el temporal de pluges viscut fa uns dies. El bon comportament del clavegueram de València en el segon major episodi de pluges viscut en 40 anys és fruit del treball realitzat en la nostra xarxa de sanejament durant anys, que va permetre que en tot just una hora l'aigua fóra drenada pràcticament en tota la ciutat, les incidències van ser menors i no va caldre lamentar cap mal material d'envergadura ni personals”.

Valía apunta al fet que “la ciutadania ha de ser conscient que xicotets gestos com utilitzar el vàter com si fóra una paperera, tirar tovalloletes o altres productes higiènics al *wc o tirar papers, màscares, burilles o altres residus a la via pública que després acaben en els embornals genera un perjudici mediambiental importantíssim i produeixen embossos en la xarxa que ens obliga a destinar recursos públics addicionals per al seu correcte manteniment i conservació. Tots aquests recursos econòmics podrien destinar-se a altres projectes més productius per a la ciutat i que sí que tingueren una incidència en la qualitat de vida de les persones”.

Només en 2019, l'Ajuntament de València va haver de retirar més de 6.000 tones de residus de la xarxa de clavegueram de la ciutat amb un cost extra de més de 10 milions d'euros, sobretot per l'acumulació de tovalloletes higièniques i altres productes no adequats per a ser tirats a la xarxa de clavegueram.

Per part seua, el responsable d'ACCIONA a València, Carlos Espinosa, ha ressaltat que només en 2020 s'han destinat més de 4’6 milions d'euros en la conservació de la xarxa de sanejament de la ciutat, i més de 4,3 milions d'euros en inversions en la xarxa, entre les quals es troben les obres de desconnexió d'abocaments d'aigües residuals a séquies i la solució del sanejament municipal en nuclis d'habitatges consolidats en sòl no urbanitzable a Castellar.

Per a Espinosa, “és important que, almenys una vegada a l'any, dignifiquem la nostra xarxa de clavegueram i totes les seues potencialitats, l'enorme esforç pressupostari que com a ciutat fem per al seu manteniment i les inversions que garanteixen la seua conservació”. Així, apunta “és important fer partícips a la ciutadania i traslladar la importància del seu compromís cívic i de respecte i cura dels serveis públics i protecció mediambiental”.

ACCIONA gestiona des de 1996 el Servei d'Explotació, Neteja i Conservació del Sistema Municipal de Sanejament de la Ciutat de València i garanteix el correcte funcionament de la xarxa de sanejament i de totes les instal·lacions associades, com són les estacions de bombament d'aigües residuals i pluvials, les estacions depuradores d'aigües residuals, els bombaments de passos inferiors, les comportes de derivació, entre altres.

La campanya de l'Ajuntament de València i Acciona contempla una estratègia online en les xarxes socials corporatives de l'Ajuntament de València, la regidoria del Cicle Integral de l'Aigua i d'Acciona, amb la qual conscienciar a la ciutadania, amb missatges tant informatius sobre la xarxa de sanejament de la ciutat com de conscienciació sobre un bon ús d'aquest servei públic bàsic i els perjudicis mediambientals i econòmics que ocasionen un mal ús de vàters i embornals.Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE