Protecció Ciutadana
Monday, August 17, 2015

L'AJUNTAMENT REFORÇA LA VIGILÀNCIA I CONTROL DEL PARC NATURAL D’EL SALER

Ajuntament i Generalitat han plantejat la creació d'un grup estable de treball per a analitzar la millora de la gestió del Parc

L'alcaldessa en funcions, Pilar Soriano, s'ha reunit en el Parc de Bombers de la Devesa-El Saler amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, per a tractar sobre els incendis produïts estos dies en el Parc Natural d’El Saler. En la trobada han pres part també la regidora de Protecció Ciutadana, Sandra Gómez; la consellera d'Agricultura i Canvi Climàtic, Elena Cebrián; el director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José Mª Àngel; i l'alcaldessa pedánea d’El Saler, Ana Batlle.
Totes les entitats participants s'han emplaçat a crear un grup estable de treball en comú destinat a millorar la gestió del Parc Natural de l’Albufera, d'alt valor ecològic i sentimental. Tal com han explicat els participants al final de la sessió, “es tracta d'un àrea de gran fragilitat, en la qual cal cercar l'equilibri entre ús i preservació, alhora que facilitar el treball dels bombers, que són els qui es juguen el tipus quan hi ha emergències”.
En este sentit, la regidora de Protecció Ciutadana, Sandra Gómez, ha recordat que ja des del primer incendi, declarat la setmana passada, es van incrementar els efectius de Policia Local en la zona. “I des d'ahir –ha afegit- s'ha redoblat la vigilància amb 16 unitats de la Policia Local, dedicades exclusivament a vigilar i avisar de forma immediata en cas de nous brots, així com per a supervisar l'ús de la Devesa al llarg d'esta època, que és quan més afluència de persones presenta”.
Els representants institucionals han analitzat les causes i desenvolupament dels incendis, el primer dels quals va ser intencionat, segons les recerques, i es va saldar amb un àrea de 6,8 hectàrees calcinades. En el segon cas, com ha explicat el Cap del Servei Municipal de Bombers, Tomás Asensio, es va produir com un rebrot del primer, a causa de l'elevada temperatura subterrània que roman després d'un foc, i que en les hores de sol pot produir nous brots. Un destacament de la Policia Local que actuava sobre el terreny va permetre la detecció immediata i una resposta molt ràpida dels bombers. Després de la medició del perímetre, es podria parlar d'una afecció d'una hectàrea, aproximadament.
BRILLANT ACTUACIÓ DELS BOMBERS MUNICIPALS
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha felicitat al Cos de Bombers de l'Ajuntament per la seua “brillant actuació”, que va permetre que als 10 minuts de declarar-se l'alerta del segon incendi ja hi haguera un destacament en la zona, un cos terrestre d'actuació: i als 19 minuts, els mitjans aeris ja apareixien donant suport des del cel. En este sentit, Oltra ha destacat la coordinació entre les institucions: Ajuntament, Conselleria, Agència de Seguretat i els mitjans estatals destacats a Manises.
Per la seua banda, l'alcaldessa en funcions i regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha explicat que des de la Delegació de Devesa-Albufera “ja s'està treballant en l'informe dels danys biològics que s'han pogut produir tant en el primer incendi com en el segon, i que de primeres no sembla que siguen excessivament greus”.
Soriano ha subratllat la importància de treballar en la formació i sensibilització de la ciutadania. “Hi ha determinats hàbits que cal canviar perquè no es produïsquen negligències –ha assenyalat-. Estem davant d’un ecosistema molt fràgil, on si deixem un vidre, atès que es tracta d'una zona de bastant biomassa o massa seca, es pot produir una catàstrofe, que en altres àrees no”. Soriano ha instat a combatre estos problemes amb “treball en equip, sensibilització i bones conductes”.
Després de la reunió i de l'atenció als mitjans de comunicació, els representants de les institucions s'han desplaçat fins a les zones cremades, on han pogut comprovar la magnitud dels efectes del foc.
Durant la trobada amb els periodistes, la regidora de Protecció Ciutadana ha contestat les preguntes sobre els bidons trobats en la zona, que des de primera hora de hui estan sent investigats. “Agents mediambientals, Policia Local i Seprona han obert diligències per a la recerca de la presència del forat els i bidons en la zona –ha indicat- i s'anirà informant a mesura que s'obtinguen resultats, dins la dinàmica municipal de màxima transparència”. En qualsevol cas, els bidons han sigut descoberts “a causa de l'incendi, però no han tingut cap relació amb el foc”, ha afirmat.
Durant la reunió, els experts mediambientals de l'Ajuntament han realitzat també una crida a la ciutadania perquè no acudisquen a la zona cremada, ja que la presència humana i les xafades sobre l'àrea afectada comprometen la regeneració del paratge. La vicepresidenta del Consell s'ha fet ressò d'esta petició, i ha destacat que “és un àrea que tots estimem i per açò no hem d'anar per ella ara”.Fuente de información: Ajuntament de València

Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE