Monday, April 20, 2020

LES BIBLIOTEQUES MUNICIPALS DE VALÈNCIA ANIMEN ELS USUARIS A ESCOLTAR AUDIOLLIBRES A TRAVÉS D'eBIBLIO

Maite Ibáñez i Pilar Bernabé destaquen que la gent major és un dels col·lectius més beneficiats per esta nova forma d'apropar-se a la literatura

Les Biblioteques Municipals, en col·laboració amb la Regidoria d'Envelliment Actiu, han creat un manual sobre com es pot accedir al préstec electrònic d'audiollibres a través de la plataforma eBiblio. L'objectiu d'este tutorial, destinat especialment a la gent major, és facilitar l'accessibilitat dels llibres a usuaris de totes les edats, que poden trobar en el format de l'audiollibre el plaer d'escoltar com si es tinguera a l'autor o autora a la sala, i apropar les biblioteques a tots els perfils de població. Un audiollibre és la gravació dels continguts d'un llibre llegit en veu alta.

La regidora d´Envelliment Actiu, Pilar Bernabé, explica que “el tutorial es farà arribar per tres vies: a través de les famílies; a través dels coodinadors i coordinadores dels centres de dia, que segueixen mantenint activitats d'estímul per a practicar des de casa; i mitjançant el programa de formació en línia que estan impulsant perquè la gent major conega les eines d'Internet”.

Per altra banda, la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, destaca que l'audiollibre és un format que, d'alguna manera, “recupera la tradició oral i estimula una nova forma d'apropar-se a la literatura”. És també ideal per a persones a les quals els agraden les històries, però que pot ser que no tinguen l'hàbit de la lectura; persones molt ocupades, o que passen molt de temps viatjant; persones amb dificultats en la visió; estudiants que vulguen aprendre o exercitar un nou idioma.

Les narracions, realitzades per narradors i actors professionals, es poden escoltar en streaming en www.comunitatvalenciana.ebiblio.es. A més, la persona usuària té l'opció d’escoltar de manera prèvia part de la narració abans de demanar el préstec de l'audiollibre. Hi ha disponibles 233 títols, entre ells, Els testaments de Margaret Atwood, En l'home del fill de Donna Leon, El somni de la Crisálida de Vanessa Monfort, Tu no mataràs de Julia Navarro, Temps forts de Mario Vargas Llosa, Ordesa de Manuel Vilas o La cara nord de cor de Dolors Rodó.

D'altra banda, des de la Delegació d'Acció Cultural informen que més de 650 persones sense carnet de biblioteques han sol·licitat l'accés a la plataforma eBiblio des que es va activar este servei el passat 31 de març amb motiu de la crisi sanitària. El tancament de les biblioteques ha fet que Acció Cultural promoguera que les persones sense carnet de biblioteca municipal també pogueran accedir al recurs dels llibres electrònics, un servei que a l'igual que el dels audiollibres es pot trobar a la web www.comunitatvalenciana.ebiblio.es. “Esta xifra, que no para de créixer dia a dia, demostra la bona acollida de la iniciativa”, destaca Ibáñez.

Des que va començar la crisi sanitària, les biblioteques han reorientat els seus serveis de préstec i activitats presencials cap a les plataformes i comunicació online a través de les xarxes socials per seguir apropant la cultura a casa.Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE