URBANISME
Tuesday, October 23, 2018

València recupera la titularitat del sòl de la Plaça de l’Almoina i de Campanar

El conveni contempla altres permutes i una compensació econòmica de 157.450 euros pel Consistori

El sòl de l'actual plaça de l'Almoina, on es troba el Centre Arqueològic amb el mateix nom, al costat de la Catedral, serà de la ciutadania. Esta parcel·la del centre històric i la que ocupa la plaça de l'Església de Campanar són dos de les set que l'Ajuntament de València permutarà per altres quatre de l'Arquebisbat que, a més, abonarà 157.450 euros al consistori. Les dues institucions intercanviaren parcel·les per un muntant superior als 9,2 miliones d'euros.

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, ha informat del conveni aprovat hui a la Comissió d'Urbanisme per fer possibles estes permutes. Es tracta d'un acord que actualitza el que es va signar l'any 2000, quan l'Autoritat eclesiàstica va cedir la parcel·la de la plaça de l'Almoina a l'Ajuntament per a habilitar el museu que hui alberga les restes de la València romana, visigoda i àrab.

Segons el nou conveni, l'Arquebisbat també cedirà a l'Ajuntament la plaça de l'Església de Campanar, que mantindrà la creu que ubicada al mig fa al·lusió a fites històriques. A més, l'actual traspàs de titularitats també ha afectat un antic solar del carrer de l’Almodí, un altre del carrer de la Farina i a sòl de Forn d'Alcedo, l'avinguda Real de Madrid i el carrer José Andreu Alabarta. Tots estos espais han passat a ser de la ciutat, que per contra, ha cedit a l'Església quatre solars: en Blasco Ibáñez, Campoamor, Luis García Berlanga i Marina Baixa.

«Valorats tots els terrenys, l'Arquebisbat haurà de compensar al Consistori amb 157.450 euros», ha explicat Sarrià en aclarir que este acord «regularitza una situació un poc atípica, ja que hi havia cessió de drets de superfície amb caducitat amb casos com temples i centres de l'església que estaven en solars municipals amb un règim de concessió».

«Calia arbitrar un conveni que, d'una banda, permutara i regularitzara l'estat d'eixes propietats i, d'altra, permetera les modificacions de planejament necessàries i a més, a conseqüència d'eixa permuta, establira les compensacions econòmiques necessàries», ha conclós el regidor que també ha donat compte d'altres assumptes acordats a la Comissió d'Urbanisme com ara la cessió d'agent urbanitzador d'un solar al carrer Corona, que tenia un planejament aprovat l'any 2007, però que fins al moment no s'havia fet cap actuació. «Ara el que es subroga en eixa condició d'urbanitzador ja està en tràmit de gestionar tota la unitat d'execució paralitzada durant anys», ha explicat el regidor.

D'altra banda, Vicent Sarrià ha destacat, arran d'una moció del Partit Popular respecte a la unitat d'execució de Malilla Sud, que «efectivament és prioritat per a la delegació d'Urbanisme el desenvolupament d'este espai que completarà la urbanització d'esta zona de la ciutat una vegada executat el PAI de Malilla Nord i la Font Sant Luís». Esta actuació, que permetrà la construcció de 300 nous habitatges de protecció pública, augmentarà el parc públic d'habitatge lloguer.

Davant les preguntes dels periodistes, el regidor també ha parlat de la proposició no de llei aprovada pel Congrés que donava suport a la subestació del nou llit del riu per a substituir la de Patraix, «un projecte que cal licitar i redactar i que l'Ajuntament intenta agilitar», i del nou corredor verd del nou llit del Túria anunciat per l'alcalde al Debat de l'Estat de la ciutat. A este respecte, ha manifestat, tal com va dir l’alcalde, que «es tracta d'una proposta interessant que s'ha de treballar per buscar l'equilibri entre la prevenció de risc d'inundacions i la naturalització de l'espai i que està subjecta a condicionants, com ara la posició de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer».Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE